Loading

Doç.Dr.

Emrah AYDEMİR

İşletme Fakültesi

Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü

İletişim

emrahaydemir@sakarya.edu.tr

+90 264 295 7251

Proje Ödevleri Hakkında...

Buradaki duyuru proje ödevi ya da bitirme ödevini benimle yapmak isteyenleri ilgilendirmektedir. Bu çalışmayı yapacakların tümü web sitelerindeki yorumları elde etme üzerine çalışma yapacaklardır. Öncelikle herhangi bir programlama dili kullanılarak kodla otomatik olarak yorumları çekmeyi herkesin araştırmasını tavsiye ediyorum. Tüm işlemler aşağıdaki gibi ilerleyecektir.

 

- Otomatik olarak istenen öğretim üyesi ile belirlenen web sitesindeki tüm yorumları txt uzantılı bir dosya içerisine yorum metni, tarihi, beğenilme sayısı, beğenilmeme sayısı, yorumu yazan kullanıcı adı vb. şeklinde mümkün olan tüm detaylar ile sütun olarak çekilmesi sağlanmalıdır.

- Toplam yorum sayısı en az 50.000 adet olmalıdır. Bu sayı altında yorum elde edilmesi kabul edilmeyecektir.

- Bu yorumlar benim ile belirleyeceğiniz en az 5 kategoriye ayrılmaya çalışılacaktır. En az 1000 tane yorum okunacak ve bu 5 kategoriden hangisine girdiği (bir yorum birden fazla kategoriye girebilir) işaretlenecektir.

- Veriler öncelikle içerisindeki sayıların, noktalama işaretlerinin, tüm yorumlar arasında en fazla 10 kez geçen kelimelerin, stopword kelimelerin silinmesi ile önişleme aşaması yapılacaktır.

- Sizler tarafından okunan 5 kategorili en az 1000 tane yorum Weka ile sınıflandırma analizine tabi tutulacaktır. Weka içerisindeki bütün algoritmalar ile sınıflandırma işlemi yapılacaktır. Her bir sınıflandırma algoritmasında elde edilen yöntem adı, accuracy, f1-score, recall, precision şeklinde bir tablo içinde tutulacaktır. İstenirse Weka yerine Python programlama dili de kullanılabilir. 

- En başarılı bulunan sonuçtaki yöntemin modeli Weka ile kayıt altına alınacaktır. Bu model ile elinizde kalan 49bin veri tahmin edilecektir. Weka ile bu işlemlerin nasıl yapılacağı bu linkteki videodan öğrenilebilir.

- Artık 50bin verinin tümünün 5 kategoriden hangilerine sahip olduğu elde edilmiş olacaktır. Böylece bu verilerden çeşitli istatistiksel analizler yapılarak projenin metni yazılacaktır.

- Yorum metinlerinin aynı dilde olması önemlidir. Farklı dilde yorumlar olma ihtimali nedeniyle tüm yorumlar İngilizceye ya da tümü Türkçeye çevrilmesi gerekir. Yorumlar arasında mutlaka farklı dilde olanlar vardır.

- Yorumların indirildiği dosya ve daha sonra üzerinde işlemler yapıldığı halleri benimle paylaşılacaktır.

- Proje ödevleri word programı ile yazılacaktır. Metinler 12pt, paragrafların öncesinde ve sonra 6nk boşluk olacaktır. A4 boyutundaki sayfaların sol kenarından 3,5cm boşluk bırakılırken diğer kenarlarından 2,5cm boşluk bırakılacaktır.

- Proje ödevleri yazılırken kaynak verme formatı olarak APA6 kullanılacaktır.

- Proje ödevi yazımında web sitesi, makale, kitap benzeri kaynaklardan doğrudan alıntı yaparak cümleler kopyalanıp yapıştırılmayacaktır. Ödevler benzerlik tespiti yapan programlar tarafından inceleneceği için kopyalanan metinler kolaylıkla görünür olacaktır. Yazılan cümleler öğrencilere özgü olmalıdır. Herhangi bir kaynak öğrenci tarafından okunup kendisine ait cümleler ile yazılmalıdır. Kullanılan kaynaklarda ise atıf mutlaka verilmelidir. Benzerlik oranı en fazla %20 olabilecektir.

- Benzerlik oranları intihal.net sitesi üzerinden 2095 klasör kodu ile ölçülmelidir.

- Yapılan projeler githup içerisine yüklenecektir. Bu nedenle projelerin konusu her bir birey için kendisinin gururla githup hesabında paylaşacağı kalitede olacaktır.

- Yapılan projelerde her bir birey "Bu yapılan projeye bakarak seni bir işveren olarak neden işe almalıyım?" sorusuna cevap verecek düzeyde olmalıdır.

- Projeye ait veriler de sisteme yüklenecektir. Veriler aşamalı olarak gösterilecektir. Yani öncelikle verilerin toplanmış ham hali, ikinci dosya olarak önişleme yapılmış hali, üçüncü dosya olarak okunup etiketlenmiş veriler ve dördüncü olarak da tüm verilerin etiketlenmiş hali olmalıdır.

- Proje ödevleri aşağıdaki başlıkları içerecektir. Ödevin özelliğine göre çok fazla olmamak koşuluyla birkaç başlık değişebilir. Aşağıdaki başlıklarda Birinci Bölüm ile başlayan ve Beşinci Bölüm ile biten sayfalar arası şekil ve tablolar haricinde en az 10 sayfalık metin içermelidir. 

        * Kapak
        * Önsöz
        * İçindekiler Listesi
        * Şekil Lİstesi
        * Tablo Listesi
        * Birinci Bölüm
            + Problem Durumu
            + Araştırmanın Amacı
            + Araştırmanın Önemi
            + Sayıltılar
            + Sınırlılıklar
            + Tanımlar
        * İkinci Bölüm
            + Kuramsal Çerçeve
            + İlgili Araştırmalar (Dünyada ve Türkiyede)
        * Üçüncü Bölüm
            + Yöntem
            + Evren
            + Örneklem
            + Veri Toplama Araçları
            + Verilerin Toplanması
            + Verilerin Çözümlenmesi
        * Dördüncü Bölüm
            + Bulgular ve Yorum
        * Beşinci Bölüm
            + Tartışma
            + Sonuç
            + Öneriler
        * Kaynakça Listesi